Ланет проти медіагруп: перше судове засідання відбулось, наступне — 7 червня

2 червня відбулось судове засідання за позовом Мережі Ланет на Inter Media Group, наступні заплановано на 7, 8, 9 та 22 червня, які стосуватимуться також Медіа Групи Україна, StarLightMedia та 1+1 media

Ланет проти медіагруп: перше судове засідання відбулось, наступне — 7 червня

Впродовж квітня і травня Мережа Ланет подала до Господарського суду Києва 4 позовні заяви на StarLightMedia, Медіа Групу Україна, 1+1 media та Inter Media Group. Цими позовами ми вимагаємо визнати недійсними умови ліцензійних договорів, які надають право медіагрупам достроково та безпідставно розривати угоди. Адже такі методи стають інструментом незаконного тиску.

2 червня відбулось перше судове засідання за позовом до Inter Media Group. На ньому ми клопотали про об'єднання всіх позовів в одне провадження. Ми вважаємо, що лише спільний розгляд позовних заяв дозволить встановити реальні мотиви скоординованих дій медіагруп.

Наступні судові засідання призначені на 7, 8, 9 та 22 червня за всіма чотирма справами.

Окрім того, Мережа Ланет на запит Антимонопольного комітету нещодавно направила додаткові відомості, необхідні для розгляду справи про узгоджені антиконкурентні дії медіагруп. Ми сподіваємось, що АМКУ найближчим часом ухвалить рішення про початок процесу щодо порушення економічної конкуренції з боку медіагруп.

Санкції, які може накласти АМКУ в рамках антимонопольного законодавства, можуть зобов'язати медіагрупи до продажу частини їхніх активів. Таке ж покарання передбачає й закон про олігархів, який зараз активно обговорюється та проходить законотворчі етапи.

Це дозволить унеможливити контроль медійного простору України олігархами. Вони його активно використовують для впливу на політичну ситуацію в країні, просування власних інтересів та знищення незручних бізнесів, як у випадку з Мережею Ланет. Адже в цій ситуації телеглядачі Ланету втратили доступ до найпопулярніших каналів, які мають сумарну частку перегляду в понад 70%.