Відповідь без відповіді: АМКУ розглянула останнє звернення від Мережі Ланет

Антимонопольний комітет надав висновок по другому зверненні Мережі Ланет і не спромігся назвати ситуацію між медіагрупами та провайдерами змовою

Відповідь без відповіді: АМКУ розглянула останнє звернення від Мережі Ланет

3 місяці тому Мережа Ланет подала в Антимонопольний комітет ще одну заяву. Ми інформували АМКУ про цінову політику, яка утворилась в останні роки на телекомринку. А саме – про мінімальну ціну за ТВ-пакет, яку диктують чотири найбільші медіагрупи, і на яку погоджуються провайдери. Зокрема, і Мережа Ланет з такими умовами погоджувалась раніше.

Фактично ми поінформували держорган про дії, які можуть порушувати Закон «Про захист економічної конкуренції». Таким чином ми прагнули отримати від держоргана роз’яснення — чи можна вважати таке ціноутворення картельною змовою між медіагрупами та провайдерами.

Вчора, 29 липня, Антимонопольний комітет провів засідання, де розглянув нашу заяву. Однак не надав конкретних висновків, посилаючись на нібито недостатню кількість інформації від Мережі Ланет. Таким чином, на нашу думку, Антимонопольний комітет робить спроби самоусунутися від боротьби проти олігополії на телеринку.

«Ми чекали на це роз'яснення три місяці. Хоча знали, що АМКУ ніколи не дасть відповідь на подібну заяву. Однак для суду проти АМКУ, який ми відкриємо впродовж двох тижнів, ця ситуація посилює нашу позицію», — заявляє керівник Мережі Ланет Віктор Мазур.

Нагадуємо, що в березні 2021 року українські медіагрупи розпочали тиск на Мережу Ланет. Свою атаку вони почали з повідомлення про розірвання договорів від Миколи Фаєнгольда, комерційного директора StarLight Digital. Вона входить до орбіти StarLightMedia, що належить Віктору Пінчуку.

Мережа Ланет продовжує боротися проти олігархічної монополії на телекомринку. 2 серпня відбудеться перше судове засідання одразу проти чотирьох медіагруп. Також ми розглядаємо всі можливості для розвитку нашого протистояння по лінії АМКУ. Адже, згідно з інституціями, саме цей орган зобов'язаний боротись з неконкурентними проявами та відстоювати принципи розвитку вільних ринків.