Мережа Ланет — лідер за швидкістю інтернету у 2023 році за версією міжнародного сервісу

Розповідаємо, як нам вдається зберігати першість більш ніж десять років поспіль і чому це важливо під час війни

Мережа Ланет — лідер за швидкістю інтернету у 2023 році за версією міжнародного сервісу

У серпні 2023 року міжнародна компанія вимірювання швидкості інтернет-зв'язку опублікувала результати дослідження серед українських провайдерів. Згідно з розміщеною інформацією, абоненти Мережі Ланет отримують найвищу швидкість завантаження даних, тож компанія стала лідером серед провайдерів фіксованого широкосмугового доступу до глобальної мережі.

Мережа Ланет вже багато років поспіль очолює рейтинги досліджень швидкості інтернет-зв'язку. Зокрема у 2017 році компанія поділилася результатами дослідження гігабітного інтернету в світі: Київ посів 6 місце в Європі, а всі гігабітні тестування в Києві робили абоненти Ланету. Так Мережа Ланет була визнана єдиним масовим гігабітним провайдером України у 2017 році.

За результатами іншого сервісу nPerf, Ланет отримував першість у всі роки вимірювань — у 2018, 2019 та 2020 роках.

Протягом цих років нам вдається не лише зберігати лідерські позиції, але й щоразу покращувати показники швидкості й стабільності, зокрема збільшувати середню швидкість завантаження (download та upload) і зменшувати середній час затримки (latency). Таких результатів Ланет досягає завдяки комплексу запланованих кроків для модернізації й обслуговування мережі.

Зовнішні канали

Першим таким напрямом є робота з зовнішніми каналами. Мережа Ланет постійно дбає про достатній запас ємності зовнішніх каналів відносно пікового навантаження мережі. І в разі зростання трафіку розширює канали на різних напрямах. У такий спосіб ми прагнемо досягти ідеального балансу резервування й запасу каналів на кожному з напрямів.

Архітектура мережі

Ще одним важливим аспектом у нашій роботі є вдосконалення архітектури мережі: ми закладаємо кратну місткість комунікацій, що будуються між вузловими ділянками мережі, резервуємо їх та в разі потреби розширюємо.

У 2013 році Мережа Ланет взяла курс на гігабітизацію й для втілення цього задуму ми інвестували суттєві ресурси. Передусім компанія замінила комутатори в будинках користувачів на гігабітні. Перехід на гігабітний інтернет — це не просто випадковість. Ланет попередньо розробив і почав втілювали стратегію розвитку, яка передбачала модернізацію на всіх ділянках мережі. Так вдалося уникнути вузьких місць у мережі, щоб надавати стабільно якісний доступ до інтернету.

Остання миля (від крайнього комутатора до кінцевого споживача)

Клієнти Мережі Ланет мають можливість підключити гігабітний інтернет, адже ми використовуємо для підключення 4-парний кабель високого стандарту. Для клієнтів ми також пропонуємо додаткове обладнання, яке допомагає отримувати високу швидкість: мережеві карти, маршрутизатори й комутатори.

Наша мета — надати повну технічну можливість підключення гігабітного інтернету до кожної квартири.

Проактивна діагностика та моніторинг

Маючи велику мережу, суттєву увагу ми приділяємо системам моніторингу й проактивної діагностики. Це допомагає на ранніх етапах виявляти можливі проблеми, мінімізувати їх наслідки й максимально оперативно усувати їх. Система цілодобово здійснює автомоніторинг безлічі параметрів. У разі появи навіть незначних відхилень показників спеціальна служба моніторингу NOC оперативно реагує на зміни. Зазвичай виявлені проблеми вони вирішують дистанційно, для цього є ціла система необхідного обладнання. А в разі серйозних неполадок фахівці миттєво виїжджають на об'єкт.

За роки існування Мережа Ланет стикалася з різними непередбачуваними ситуаціями, зокрема траплялися випадки вандалізму, як-от викрадення обладнання чи вирізання кабелю. Тому, крім прокладання телекомунікацій, наші фахівці також встановлюють системи сигналізації й відеонагляду, які дозволяють виявити місця пошкодження на ділянці до 1 метра.

В умовах воєнного стану та постійних обстрілів критичної інфраструктури можливість залишатися на зв'язку — одна з пріоритетних потреб кожного українця. Завдання Мережі Ланет — дати цю можливість нашим абонентам. Зіткнувшись із торішніми блекаутами, ми сфокусували всі основні зусилля на забезпеченні резервного живлення для мережі. Щоб навіть при найгірших сценаріях розвитку воєнних подій кожен наш абонент міг залишатися на зв'язку. Вже зараз наше обладнання зарезервовано де-факто на 100%.

12 років тому Мережа Ланет першою почала надавати гігабіт і привчала своїх абонентів до якісного інтернет-зв'язку. І сьогодні вже 99% абонентів у Києві користуються гігабітним інтернетом. Інші провайдери також вливаються в тренд і пропонують клієнтам швидкість до 1000 Мбіт/с. Однак саме довготривалий і спланований перехід та готовність інфраструктури дозволяє Мережі Ланет миттєво підключати нових абонентів і залишатися на ринку лідером за швидкістю інтернету.