Апеляційний суд відкрив провадження за скаргою Мережі Ланет і зупинив дію рішення попереднього суду

Північний апеляційний господарський суд призначив дату розгляду скарги Мережі Ланет на рішення у справі Ланет проти «NewsOne»

Апеляційний суд відкрив провадження за скаргою Мережі Ланет і зупинив дію рішення попереднього суду

Мережа Ланет оскаржила рішення Господарського суду м. Києва від 27.02.2019, яким той зобов’язав відновити трансляцію телеканалу «NewsOne» в мережі.

Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку, що необхідно зупинити дію рішення суду першої інстанції, оскільки було відкрито апеляційне провадження. Розгляд апеляційної скарги суд призначив на 13.05.2019.

Судове протистояння триває вже декілька місяців. Після того, як Мережа Ланет припинила трансляцію пропагандистського каналу «NewsOne», той звернувся до суду з вимогою змусити провайдера виконувати договір, дія якого фактично закінчилася.

Позиція Мережі Ланет не змінюється: канал відключено у зв’язку із закінченням строку дії договору. Врахувавши це, провайдер вирішив не продовжувати співпрацю з мовником, який систематично порушував законодавство України (в ефірі каналу Нацрадою та Незалежною медійною радою були зафіксовані ознаки мови ворожнечі, популяризації органів країни-агресора, недотримання вимог щодо мовлення в дні жалоби, демонстрація карти України без Криму тощо). У відповідь «NewsOne» почав поширювати маніпулятивні тези, які відразу були підхоплені російськими пропагандистами.

19 березня 2019 року указом Президента України було введено в дію рішення РНБО, згідно з яким Служба безпеки України повинна завершити перевірку наявності в діяльності юридичних осіб, зазначених у додатку 1 до Постанови Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року № 2589-VІІІ "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", підстав для застосування санкцій згідно з частиною другою статті 1, статтею 3 Закону України "Про санкції", зокрема — здійснення терористичної діяльності. Ця постанова передбачає санкції щодо юридичних осіб, пов'язаних з каналом «NewsOne».

Раніше, 7 лютого 2019 року, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України на своєму засіданні розглянула вказані порушення і застосувала до каналу санкцію «стягнення штрафу» у максимальному розмірі – 25%від суми ліцензійного збору, що становить 96 530, 25 грн. Також регулятор зобов’язав «NewsOne» упродовж двох тижнів привести діяльність у відповідність до законодавчих вимог.