Засновник Ланет Віктор Мазур прокоментував замах на себе та конфлікт навколо відключення каналів

В інтерв’ю виданню «Детектор Медіа» Віктор Мазур розповів нові подробиці ситуації навколо відключення каналу «NewsOne» та майбутнє у стосунках зі «112 Україна»

Засновник Ланет Віктор Мазур прокоментував замах на себе та конфлікт навколо відключення каналів

Віктор Мазур – відомий бізнесмен, засновник Ланет та співвласник групи компаній Ромсат, а також двічі колишній член Національної комісії з питань регулювання зв’язку. Раніше він не робив заяв у медіа, але після того, як 4 лютого у сторону його дому невідомі особи кинули гранату, вважає, що публічність – найкращий захист для нього.

За словами Віктора Мазура, це неординарна ситуація, якої просто не може бути. У 2017 році Мережа Ланет на півроку відключала всю Inter Media Group – і такого не було. Щороку «Ланет» відключає до десятка каналів, перетасовує пакети – такого ніколи не було. Колись два роки не було «1+1», не було певний час телеканалів «Футбол». Можуть траплятися якісь суперечки з медіагрупами щодо ціни, умов, але ніколи не було такого тиску і, тим більше, судових процесів.

Нагадаємо, після рішення Верховної Ради про те, щоб Нацрада забрала ліцензію в «112 Україна» і «NewsOne», після того як у цих каналів змінилася тональність, особливо у «NewsOne», Мережа Ланет у 2018 році вирішила вимкнути цей канал. Тим більше, один з договорів із каналом якраз завершувався у кінці 2018 року. На той момент канал уже не вписувався в позиціонування Мережі Ланет на ринку: ми позиціонуємо себе як компанія, яка дуже серйозно стоїть на позиціях українства і патріотизму. Свого часу саме Мережа Ланет першою виключила всі російські канали та доступ до російських соціальних мереж.

Примітно, що канал ще не виключили, але «NewsOne» уже в грудні 2018 року почав антирекламу проти Мережі Ланет, яку крутив увесь 2019 рік, чим порушував антимонопольне законодавство, рекламуючи наших конкурентів і закликаючи переходити від Ланета.

У якийсь момент Віктору Мазуру подзвонив Тарас Козак (офіційний власник «112 Україна», «NewsOne» і «ZIK»), але розмову з ним Мазур припинив після того, коли почув щось на кшталт «життя довге, ви ж дивіться».

На початку 2020 року засновнику Ланет почав телефонувати Ярослав Латко, співробітник «NewsOne», з наполегливою пропозицією зустрітися, «бо буде пізно». Домовилися про зустріч 4 лютого, але Мазур скасував її. Після цього 4 лютого в бік його дому була кинута граната.

На думку Віктора Мазура, «NewsOne» бояться прецеденту: що люди почнуть їх відключати через розуміння того, що не може бути в ефірі таких явно антиукраїнських передач.

Повний текст інтерв’ю можна прочитати на сайті Детектор Медіа.