Проросійські канали в Україні: бути чи не бути?

Чи підтримуєте ви постанову Верховної Ради України про санкції щодо юридичних осіб, пов'язаних з каналом «NewsOne»? Таке опитування триває на нашій Facebook-сторінці

Проросійські канали в Україні: бути чи не бути?

Долучайтеся до опитування та висловлюйте свою позицію шляхом голосування, а також залишайте коментарі під дописом.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Верховна Рада України проголосувала на підтримку петиції про припинення антиукраїнської діяльності телеканалу «NewsOne». У Постанові ВР України № 2589-VIII від 4.10.2018 року «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» йдеться про те, що в діяльності юридичних осіб, перелік яких наведено у додатку, наявні системні ознаки наслідування дискурсивних практик російської імперсько-шовіністичної пропаганди, на постійній основі фіксуються прояви пропаганди і поширення ідеології тероризму. Тому народні обранці рекомендують Раді національної безпеки і оборони України прийняти рішення про застосування санкцій.

Зокрема в постанові мова йде про анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, заборону користування радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування щодо юридичної особи ТОВ «НОВИНИ 24 ГОДИНИ», більш відомої українцям як телеканал «NewsOne».

На жаль, дана постанова поки що не була розглянута РНБО.

Тим часом «NewsOne» вдається до нових спроб тиснути на провайдера, здійснюючи брутальний наступ на свободу підприємницької діяльності. Після того, як на початку року Мережа Ланет припинила трансляцію телеканалу, той розпочав організовану інформаційну атаку на провайдера.

Так, в кінці січня Мережа Ланет отримала лист від Нацради з проханням надати пояснення щодо двох звернень, які надійшли на адресу регулятора, - від ТОВ «НОВИНИ 24 ГОДИНИ» (логотип NewsOne) та від деякого громадянина. Обидва листи містять однаковий текст, в якому йдеться про нібито порушення чинного законодавства та прав абонентів.

Шляхом простої перевірки ми виявили, що людини з таким ПІБ, як у заявника, серед абонентів Мережі Ланет немає і не було, а за вказаною у заяві адресою послуги не надаються вже понад 2,5 роки.

З огляду на наведені факти, схоже, що звернення, надіслане від імені «абонента», було недолуго сфабриковано.

Раніше ми повідомляли, що «NewsOne» почав поширювати відверто маніпулятивні тези, які відразу ж підхопили російські пропагандистські ресурси. Детально це висвітлено в офіційній заяві Мережі Ланет.

Позиція Мережі Ланет залишається незмінною: відключення каналу пов’язане із закінченням строку дії договору, а також із небажанням продовжувати співпрацю з «NewsOne», який допускав численні випадки порушень законодавства протягом 2018 року (ці порушення зафіксовані Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, компетентними органами та громадськими організаціями). Мова йде про такі порушення, як недотримання правил мовлення у дні жалоби, транслювання передач, що містять популяризацію чи пропаганду «органів держави-агресора», зафіксовані в ефірі каналу ознаки поширення мови ворожнечі (щодо перевірки цього факту до регулятора зверталася Служба безпеки України), розміщення в ефірі карти з територією України без півострова Крим.

Приймаючи рішення про припинення договірних відносин з каналом «NewsOne», український провайдер Мережа Ланет керувався нормами чинного законодавства України, а також своєю громадянською позицією.