Швидке рішення від Мережі Ланет: як залишатися на зв'язку без електрики

Через військову агресію ворога сьогодні українці змушені жити в умовах регулярних відключень електроенергії, які можуть тривати годинами

Швидке рішення від Мережі Ланет: як залишатися на зв'язку без електрики

Навіть враховуючи незламність нашої нації та здатність пристосовуватися до будь-яких умов, справжньою проблемою стає відсутність підключення до мережі Інтернет, яке багатьом необхідне для продуктивної роботи та навчання. Ми пропонуємо швидке рішення, яке здатне допомогти абонентам вже зараз використовувати інтернет без світла, а також активно працюємо над покращенням ситуації із доступом до мережі в довгостроковій перспективі.

Технічне рішення, яке може бути впроваджене якнайшвидше — це підключення додаткового обладнання, а саме — потужного акумулятора до комутатора у будинку. Але для цього необхідна наявність відповідної технічної можливості. Наразі всі абоненти Мережі Ланет поділяються на три основні категорії:

  • Користувачі, що живуть у будинках з підключеними акумуляторними батареями, які забезпечують обладнання безперебійним живленням протягом 4 годин. Все, що потрібно зробити абонентам у цьому випадку — це підключити інтернет-кабель до вашого ноутбука або роутер до акумулятора чи повербанку.
  • Мешканці будинків, де відсутні потрібні акумулятори, але є технічна можливість їх встановити. Для цього провайдеру необхідна допомога користувачів.
  • Абоненти, що мешкають у будинках, де немає можливості встановити додаткове обладнання, що б могло забезпечити підключення до мережі Інтернет за умов відсутності електроенергії.

Для тих користувачів, у будинках яких є технічна можливість підключити додаткове обладнання, Мережа Ланет запускає акцію «Стань Прометеєм свого під'їзду». Якщо абонент надасть у тимчасове користування одну чи декілька акумуляторних батарей, моделі яких підходять для під'єднання до комутаторів, майстри Мережі Ланет встановлять їх у під'їзді. Цим користувач допоможе не лише собі, а й своїм сусідам із резервуванням живлення інтернет-обладнання. У такому разі інтернет-підключення залишатиметься стабільним за умови відключення світла до 4 годин. Більш детально з умовами акції ви можете ознайомитись на сайті. Також ви можете перевірити актуальну швидкість підключення до мережі, скориставшись нашим зручним тестом швидкості Інтернету.

Які акумуляторні батареї підходять для обладнання Мережі Ланет:

  • LiFePO4 (літій-залізо-фосфатні) — найкращий варіант;
  • свинцеві для джерел безперебійного живлення.

Характеристики акумуляторів:

  • напруга — 12 В;
  • ємність — від 7 Аг (тримає до 5 год) до 18 Аг. АКБ більшої ємності використовувати не доцільно: вони довго заряджаються та не підходять за габаритами.

AGM-акумулятори, які не підходять: рідинні, негерметичні, з газовідводом, які потребують обслуговування; для автомобілів, мотоциклів, квадроциклів тощо.

Варто зазначити, що тривалість стабільного підключення до мережі Інтернет за відсутності електропостачання залежить від технічних властивостей акумуляторної батареї. Тому слід звернути увагу на такі важливі моменти:

  • Акумуляторні батареї потрібних моделей є найбільш ефективними за умов відсутності електроенергії не більш ніж на 4 години, а також за можливості зарядки впродовж 18-20 годин. Якщо ж світло вимикатимуть частіше і на більш тривалий час, їхня працездатність значно знизиться.
  • Бюджетні моделі свинцево-кислотних акумуляторних батарей мають ресурс близько 500-700 циклів зарядки. Тобто після активного використання у сучасних реаліях їх потрібно регулярно змінювати на нові.
  • Якщо надана користувачем батарея є неякісною чи зношеною, тривалість забезпечення резервного живлення інтернет-обладнання також значно зменшиться.

Таким чином, ми не можемо на всі 100% гарантувати резервне живлення на комутаторах на всій мережі в умовах жорстких графіків відключень електроенергії.

Також Мережа Ланет активно працює над пошуком ефективних технологічних рішень, які допоможуть абонентам залишатися на зв'язку під час планових чи аварійних відключень електроенергії. Існує декілька можливих рішень на перспективу, які допоможуть змінити ситуацію на краще:

  • Використання літій-залізо-фосфатних акумуляторів. Наразі ми вже активно займаємося закупівлею такого обладнання для їхнього подальшого встановлення. Такі акумулятори мають низку переваг, серед яких — швидка зарядка, більший термін використання у порівнянні зі звичайними батареями, а також здатність витримувати більшу кількість циклів дозарядки. Проте зараз на них є величезний попит, і таких батарей немає в наявності, тому для їх закупівлі оформлюється доставка з-за кордону, а також замовляються потрібні моделі на заводах, де вони ще тільки будуть виготовлятися. Відповідно, це потребує значного часу. За перших надходжень акумуляторів першочергово будуть модернізуватися вузли, що дозволить мати вище гарантування наявності послуги за умов забезпечення живлення на кінцевих клієнтських комутаторах за рахунок мінімізації фактору прогалин в ланцюгах.
  • Підключення оптоволоконного Інтернету. Наразі Мережа Ланет розглядає можливість часткової добудови мережі з метою надання можливості абонентам підключитися за технологією PON (оптика в квартиру). Рішення потребує часу та застосування відповідних ресурсів для переналаштування мережі. Проте, розуміючи, що треба вчитися жити в нових реаліях, а не ставитися до них як до короткочасних тимчасових незручностей, паралельно з іншими процесами ми будемо стратегічно просувати і цей напрям.

Щоб повернути собі бажану стабільність і комфорт, наразі ми можемо об'єднати зусилля та допомогти одне одному. Оскільки найбільш ефективним та оперативним рішенням наразі є надання акумулятора, ви вже можете зробити це і допомогти собі самостійно. Беріть участь в акції від Мережі Ланет і залишайтеся на зв'язку в складних умовах воєнного стану.