«АМКУ ухиляється від свого обов'язку», — Ланет відповідає на бездіяльність Комітету

Мережа Ланет подала до Господарського суду м. Київ позовну заяву проти Антимонопольного комітету

«АМКУ ухиляється від свого обов'язку», — Ланет відповідає на бездіяльність Комітету

Антимонопольний комітет України відмовився ухвалювати рішення щодо заяви Мережі Ланет, у якій ми вказуємо на антиконкурентні дії з боку чотирьох найбільших українських медіагруп — Медіа Група Україна, StarLightMedia, 1+1 media та Inter Media Group. АМКУ у своїй відповіді посилається на відсутність підтвердних документів.

Наша заява грунтується на тому, що медіагрупи, діючи спільно та одночасно, маючи на меті створити несприятливі умови, розірвали договори на ретрансляцію своїх телеканалів. Сама постановка питання демонструє, що дії вчинені навмисно та узгоджено. І єдина мета — це не врегулювання господарських спорів, а саме намір вчинити силовий тиск. Оскільки спільно медіагрупи володіють телеканалами, що сумарно мають понад 70% телеперегляду, то одночасний розрив неминуче має призвести до того, що абоненти будуть відмовлятись від послуги телебачення Мережі Ланет.

Ми переконані, що поведінка медіагруп є не лише неетичною, але має також юридичне визначення — змова з метою створення антиконкурентних умов. Це робиться, аби примусити учасника ринку, в такому випадку – Мережу Ланет, діяти в несприятливий спосіб. Розуміючи, що це є порушенням антимонопольного та частково кримінального законодавств, медіагрупи не могли діяти публічно та офіційно, тобто підтверджувати документами ці вимоги.

«Якби такі підтвердні документи були б, ми б подавали заяву не в АМКУ, а в СБУ. Заява з боку АМКУ, що ми не надали докази, рівноцінно тому, що, наприклад, у випадку кримінального злочину відсутні прямі докази, під якими підписався сам злочинець, а розслідування за непрямими доказами неможливе», — зауважує адвокат Мережі Ланет Сергій Дешунін.

Адвокат Ланету зазначив, що АМКУ власне існує для вивчення дій учасників ринку. Доказами антиконкурентних дій є сам факт одночасного нічим не обґрунтованого розриву договорів з боку медіагруп. Це і є узгодженими діями.

«Письмовим доказом цих дій мало б бути рішення АМКУ. Комітет в міру своїх прямих обов'язків мав вивчити подробиці та з'ясувати причини. І вже по результатам цього надати пояснення щодо причин таких дій по одночасному розриву договорів. Тоді б позиція була б зрозумілою. А по факту АМКУ відмовляє нам, навіть не розглядаючи та не встановлюючи обставини», — повідомив Сергій Дешунін.

Ми вважаємо, що дії Антимонопольного комітету не відповідають припису закону, тому плануємо оскаржувати це у суді.

Нагадуємо, що в березні 2021 року українські медіагрупи розпочали тиск на Мережу Ланет. Свою атаку вони почали з повідомлення про розірвання договорів від Миколи Фаєнгольда, комерційного директора StarLight Digital. Вона входить до орбіти StarLightMedia, що належить Віктору Пінчуку.