«Ринок вирішує»: Мережа Ланет припинила співпрацю з «Першим Незалежним»

Мережа Ланет припинила співпрацю з телеканалом «Перший Незалежний» після змін у структурі власності каналу та закликає колег по ринку підтримати це рішення

«Ринок вирішує»: Мережа Ланет припинила співпрацю з «Першим Незалежним»

Офіційна позиція Мережі Ланет щодо припинення ретрансляції телеканалу «Перший Незалежний» та відповідних повідомлень на відкритих ресурсах каналу. З 26 лютого 2021 року трансляцію телеканалу «Перший Незалежний» в мережі кабельного цифрового телебачення припинено. Мережа Ланет розірвала договір про співпрацю з каналом у зв'язку зі зміною кінцевого бенефіціара телеканалу.

Маючи дійсний договір з Мережею Ланет про ретрансляцію, у структурі власності телеканалу «Перший Незалежний» відбулись зміни, про які нас не повідомили. Таким чином керівником каналу став Павло Єгоричев, представник медіагрупи Тараса Козака, який нещодавно потрапив у санкційний список РНБО.

Вважаємо, що повідомлення контрагента про зміни у структурі власності, відповідний перегляд умов співпраці та переоформлення договору є необхідними вимогами, які телеканал намагався обійти. З огляду на це та враховуючи, що у структурі власності «Першого Незалежного» відтепер є представник медіагрупи підсанкційних Тараса Козака та Віктора Медведчука, продовження співробітництва з каналом неможливе.

Схожа ситуація відбулась у 2019 році з телеканалом «Максі ТВ» («НАШ»), який змінив логотип та програмну концепцію, не повідомивши про це ні Мережу Ланет, ні Нацраду України з питань телебачення та радіомовлення.

Ми розуміємо, що відпрацьована схема скупки медіаактивів з налагодженими договорами дистрибуції та ліцензіями дозволяє швидко запустити медіаресурси, зокрема пропагандистські. Але ми дотримуємось чіткої позиції проти використання цієї можливості з метою завдання шкоди безпеці медіапростору України. А також закликаємо колег по ринку відповідально ставитись до підбору партнерів для співпраці та не продовжувати співробітництво з подібними ресурсами.