Зупинити дії медіагруп: Мережа Ланет подала заяву в АМКУ про попереднє рішення

Мережа Ланет звернулася в Антимонопольний комітет України про попереднє рішення, щоб не допустити вимкнення каналів чотирьох медіагруп із сітки мовлення

Зупинити дії медіагруп: Мережа Ланет подала заяву в АМКУ про попереднє рішення

Мережа Ланет подала заяву в Антимонопольний комітет України про попереднє рішення, щоб не допустити дострокового припинення ретрансляції каналів чотирьох олігархічних медіагруп (StarLightMedia, Медіа Група Україна, 1+1 media, Inter Media Group) вже з 1 травня. Про розірвання договорів медіагрупи синхронно повідомили листами на початку березня після того, як Ланет не погодився з «покаранням» у вигляді сплати підвищеного на 30% роялті.

Заяву в АМКУ ми подали згідно зі статтею 47 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

«Ланет починає кампанію з залучення до пошуку правди органів державної влади України. Ми намагались вирішити конфлікт методом переговорів між господарюючими суб’єктами, але наші так звані «партнери» нас не чують. Очевидно, на їхню думку стосунки на ринку кабельного телебачення мають будуватись за принципом «медіагрупи наказують – провайдери виконують». Такого не буде», – прокоментував Дмитро Ганзенко, заступник директора Мережі Ланет.

Розслідування справи про порушення медіагрупами законодавства про захист економічної конкуренції може тривати від півроку до безкінечності, оскільки терміни законом не обмежені. І протягом цього часу медіагрупи можуть продовжувати антиконкурентну практику, витісняти з ринку незручних операторів, утискати інтереси споживачів. Як наслідок є ймовірність, що після завершення розслідування рішення АМКУ може бути «запізнілим» та неактуальним.

Оперативний розгляд заяви Антимонопольним комітетом дозволить тимчасово зупинити розірвання договорів медіагруп з Ланетом, яке має розпочатись 1 травня, та запобігти негативним та непоправним наслідкам. А далі АМКУ зможе проводити детальне розслідування ситуації медіаолігополії на ринку телебачення.

Абоненти також можуть подати до АМКУ заяви щодо неправомірних дій медіагруп та відключення телеканалів. Зразок заяви попередньо підготувала «Ліга Антитрасту», яка готова безоплатно допомогти усім охочим у її поданні.