ІнАУ просить медіагрупи не втручатись у діяльність провайдерів

Асоціація опублікувала відкрите звернення до медіагруп, провайдерів, ЗМІ та профільних державних органів про відновлення балансу на медіаринку

ІнАУ просить медіагрупи не втручатись у діяльність провайдерів

У продовження ситуації з тиском «1+1 Media» на провайдерів ІнАУ закликала медіагрупи відізвати листи про відмову від договорів з провайдерами, припинити обурливу практику обґрунтування цих листів начебто іншими причинами та поважати права та законні інтереси своїх партнерів по ринку.

Асоціація констатує, що дедалі більший диктат ряду медіагруп і бездіяльність держави створюють загрози інформаційній безпеці країни та сприяють загостренню соціальної ситуації в країні. Останній приклад в цьому ряду – прямий тиск з боку групи «1+1 Media» та інших медіагруп з вимогою вимкнення з пакетів телебачення провайдерів програмної послуги низки телеканалів, сигнал яких доступний на супутнику в некодованому вигляді.

ІнАУ додає, що намагання медіагруп змусити ряд нішевих каналів кодувати супутниковий сигнал є не лише небезпечним прецедентом втручання в господарську діяльність провайдерів і конкурентів, які вибрали рекламну модель ведення свого бізнесу, працюють в правовому полі та мають всі необхідні ліцензії. Закриття вільного доступу до їх контенту лишає жителів окупованих територій можливості отримувати правдиву інформацію та фактично нав’язує їм телеконтент країни-агресора.

Сьогоднішній ультиматум став наслідком ситуації 2018 року, коли провайдер «Інформаційні технології» наважився виступити проти свавілля медіагруп, але в умовах бездіяльності антимонопольних органів держави був показово покараний в результаті змови монополістів. Безкарність підвищує ставки, і сьогодні вже «Ланет» опинився під прицілом картельної змови, заявляє ІнАУ.Решту учасників ринку – провайдерів і телеканалів – Інтернет-асоціація просить не піддаватись незаконному тиску, адже виконання ультиматумів – шлях до ще більшого порушення законних прав.

ІнАУ звернулась до ЗМІ та громадськості не залишатися байдужими до нахабного втручання в господарську діяльність та до торпедування засад інформаційної безпеки держави. А від профільних державних органів асоціація вимагає відновити баланс інтересів на вітчизняному медіаринку та зайнятись нарешті інформаційним забезпеченням жителів окупованих територій.

Ознайомитися з повним текстом звернення можна на офіційному сайті ІнАУ.

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) об’єднує понад 220 підприємств галузі інформаційно-комунікаційних технологій з метою сприяння розвитку українського сегменту глобальної мережі Інтернет та розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в Україні загалом.