АМКУ опублікував повний текст рекомендацій для медіагруп

Антимонопольний комітет опублікував повний текст з рекомендаціями для медіагруп щодо безпідставного розірвання договорів з провайдерами

АМКУ опублікував повний текст рекомендацій для медіагруп

29 квітня 2021 року Антимонопольний комітет ухвалив попереднє рішення щодо заяви Мережі Ланет. Цим рішенням АМКУ надав ТОВ «1+1 Інтернет», ТОВ «МЕДІА ГРУПА УКРАЇНИ», ТОВ «Старлайт Діджитал» та ТОВ «Національний контент центр», які від імені медіагруп укладають договори з провайдерами, рекомендації – утриматися від одночасного/синхронного безпідставного припинення договорів з провайдерами. Повний текст рішення опубліковано на сайті АМКУ.

Як зазначено в тексті документу, такі одночасні/схожі дії у вигляді одностороннього безпідставного розірвання договірних відносин щодо ретрансляції програм телеканалів медіагруп із певними провайдерами програмної послуги можуть призвести до обмеження конкуренції, тому можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Це важливий етап на початку тривалої боротьби з деолігархізації медіа.

Рекомендації органів Антимонопольного комітету України підлягають обов’язковому розгляду особами, яким вони надані. Про результати розгляду цих рекомендацій медіагрупи зобов’язані повідомити АМКУ у 10-денний строк з дня їх отримання. У разі невиконання рекомендацій АМКУ, комітет в праві так само швидко, як було сформовано це рішення, покарати медіагрупи за неповагу до закону та ігнорування рішень відомства.

Також Антимонопольний комітет надіслав відповідь на звернення Інтернет Асоціації України щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції медіагрупами щодо Мережі Ланет. Наразі АМКУ аналізує обставини та матеріали нашої заяви та, в разі виявлення порушень, буде вживати заходів, які передбачені законом. АМКУ повідомив, що під час розгляду заяви враховуватиме всю інформацію, викладену в зверненні ІнАУ.

Уже зараз медіагрупи порушують рекомендації Антимонопольного комітету. Адже Мережа Ланет змушена була вимкнути канали двох медіагруп – StarLightMedia та Медіа Групи Україна – відповідно до отриманих листів. Таким чином ми почали втрачати абонентів.