Оптимізація магістральних каналів в Сєвєродонецьку

Незалежно від того, наскільки високий рівень надаваних нами послуг, ми наполегливо прагнемо їх поліпшити , постійно. Ще хоч щось, хоч десь,...

Оптимізація магістральних каналів в Сєвєродонецьку

Так, минулого місяця була проведена модернізація ключового обладнання нашої сєвєродонецької мережі - ми замінили магістральний комутатор Extreme x460 на маршрутизатор Cisco 7606. Після чого, підключили другий, абсолютно незалежний зовнішній канал ємністю в 10 гігабіт . Це забезпечить працездатність зв'язку в місті навіть у разі самих фатальних форс-мажорів , таких як фізичні обриви оптичних кабелів. Наявність додаткового каналу так само дозволило налаштувати балансування трафіку для мінімізації затримок під час пікових навантажень .

І ось, після ґрунтовного тестування, ми можемо сміливо стверджувати : безперечно, стало краще. Тільки завдяки цим змінам, споживання трафіку в місті зросло на 10% - можу, значить качаю! :) І це - правильно.

Ну і декілька слів про устаткування. Високопродуктивні маршрутизатори Cisco серії 7606 - це перевірені часом, надійні та потужні пристрої (свого часу, мабуть, навіть кращі). Без сумнівів, такий маршрутизатор здатний з легкістю обробити будь-який трафік наших сєвєродонецьких користувачів . Щоб ви не качали - тепер ми готові прокачати ще більше! :)

Керуючий модуль RSP720-3CXL-10GE , на основі якого працює система, дозволяє нам гнучко управляти трафіком, оптимальним способом регулюючи інформаційні потоки наших абонентів. За агрегацію трафіку в новій системі відповідають модулі WS-X6708-10GE (8 оптичних 10G-портів), WS-X6748-SFP (48 оптичних гігабітних портів) і WS-X6748-GE-TX (теж 48 гігабітних, але мідних). У загальному випадку, цього достатньо щоб підключити кожного платоспроможного жителя Сєверодонецька, сумарно обробляючи більше 100 гігабіт трафіку одночасно! Все це "добро" встановлено в "компактне" 19" шасі 7606 - S висотою в 7U. І, для надійності, живиться двома незалежними блоками живлення PWR-2700-AC по 2700W кожен.

Наш новий магістральний канал має пропускну здатність в 10G і більш низьким RTT - 11.1ms (проти 14.6). Дрібниця, зате тепер "танчики" їздитимуть тро-о-о-шки швидше :) Канал працює через незалежне обладнання та окрему оптику, прокладену іншим маршрутом. Таким чином, ми забезпечуємо найкраще можливе резервування на фізичному рівні - навіть обриви волокон не будуть проблемою.

Сумарно, обсяг наших каналів у Сєвєродонецьку тепер становить 20 гігабіт. На сьогоднішній день - цього більш ніж достатньо, як і продуктивності наших систем.

Схоже, в цьому компоненті, покращувати більше нічого :) Або є? Просто дайте нам знати про технічні аспекти роботи нашої мережі, які варто доопрацювати. І ми обов'язково щось зробимо ;)

Керівник відділу Інформаційних Технологій
Мережа Ланет, Сергій Сікорський