Чим завершиться конфлікт з медіагрупами: прогнози Мережі Ланет

Власник Мережі Ланет Віктор Мазур ділиться своїми варіантами розвитку подій у конфлікті з 1+1 media, StarLightMedia, Медіа Групою Україна та Inter Media Group

Чим завершиться конфлікт з медіагрупами: прогнози Мережі Ланет

На початку березня розпочався конфлікт 1+1 media, StarLightMedia, Медіа Групи Україна, Inter Media Group та Мережі Ланет. Медіагрупи синхронно надіслали нам листи про дострокове розірвання договорів. Тож ми будемо змушені вимкнути 30 каналів медіагруп з 1 по 21 травня, серед яких Новий канал, ICTV, СТБ, 1+1, Україна, Інтер та інші.

Щоб зупинити вимкнення каналів, Мережа Ланет вже подала позов до суду на StarLightMedia, готує аналогічні позови на 1+1 media, Inter Media Group, Медіа Групу Україна, а також подала заяву в Антимонопольний комітет.

Як завершиться конфлікт із чотирма олігархічними медіагрупами? Віктор Мазур припускає декілька можливих сценаріїв:

  • Ключові канали медіагруп стануть обов'язковими для трансляції на всій території України на період агресії з боку Росії. Тобто канали увійдуть до складу УПП (універсальної програмної послуги) за ухвалою РНБО. У виграші залишаться абоненти та провайдери.
  • «У нас з'явиться можливість знизити кінцеві тарифи приблизно на 25%. Думаю, в умовах жорсткої конкуренції на ринку багато гравців підуть на такий крок», – коментує Віктор Мазур.

  • Антимонопольний комітет оштрафує медіагрупи за порушення законодавства про захист економічної конкуренції та нормалізує ринок телекому. Від цього сценарію знову-таки виграють провайдери й абоненти.
  • «Всі президенти мали свої майдани. Зеленський прийшов із телебачення. У нього є всі шанси очолити медіамайдан: зламати олігополію в медіа, зробити їх прозорими, припинити маніпуляції на центральних каналах на догоду певним олігархам або російським нормативам», – додає Мазур.

  • Саморегуляція ринку. Тобто публічний діалог з усіма гравцями ринку й пошук компромісних рішень. Цей варіант виходу з кризи пропонували народні депутати на пресконференції, яка відбулася вчора у пресцентрі УНІАН.
  • Після перемоги Мережі Ланет у судах медіагрупи змінять умови контрактів. «Ми вимагаємо кількох змін. По-перше, у договорі мають бути чітко прописані пункти, за якими його може бути розірвано. По-друге, припинення змови (якщо розриваєш договір з однією з медіагруп, інші автоматично припиняють з тобою співпрацю). Провайдери повинні мати право самі вибирати, які канали та медіагрупи їм вигідно включати в свою сітку. По-третє, гравці потребують можливості відстоювати свої права в суді. Тому вимагаємо розривати контракт мінімум за 90 днів. За менший період захистити себе в суді дуже складно», – заявив Мазур.
  • Від цього сценарію можуть виграти всі сторони, які хочуть діяти за прозорими правилами.

  • РНБО, АМКУ й суди не підтримають Мережу Ланет. У такому випадку виграють медіагрупи та два великі київські провайдери, до яких перетече частина наших абонентів. Ми продовжимо працювати в ТБ-ніші. Так, із меншим оборотом, але без тиску медіагруп.

З повною версією статті можна ознайомитися на сайті бізнес-порталу Mind.ua.