Ланет Нетворк - на вістрі інновацій!

Надійність і продуктивність мережевої інфраструктури - ключові показники роботи будь-якого інтернет-провайдера. Це перше, що помічають...

Ланет Нетворк - на вістрі інновацій!

У ніч з 27 на 28 серпня, ми провели модернізацію обладнання ядра. Була здійснена заміна маршрутизатора Cisco 7609 на новий, істотно більш потужний Juniper MX960 Universal Edge Router. Постачальником даного рішення і нашим технологічним партнером був обраний провідний системний інтегратор України - компанія ITBiz . Технічні роботи були проведені в період найменшої активності користувачів, строго за планом і без суттєвих ускладнень.

Даний крок був зроблений в якості природної відповіді на інтенсивне розширення покриття нашої мережі і зростаючу популярність телекомунікаційних сервісів в цілому.

Juniper MX960 - це топове рішення для великих сервіс-провайдерів від виробника зі світовим ім'ям, один з найбільш потужних пристроїв такого класу на ринку. Ця платформа має неймовірні можливості і дозволяє нам адекватно реагувати на потреби ринку. У тому числі, відповідати високим очікуванням і вимогам наших абонентів.

За надійністю і продуктивністю, обраному нами рішенню практично немає рівних. Незалежно від навантаження, ядро нашої мережі ніколи не стане вузьким місцем на шляху від провайдера послуги до її споживача. Проведена модернізація дозволяє багаторазово збільшити як абонентську базу, так і пропускну здатність каналів, без деградації якості обслуговування. Широкі комунікаційні можливості нового обладнання сприяють зростанню зв'язності (загальної доступності) Мережі Ланет, включенню в нові точки обміну трафіком, організації пірінга з іншими операторами.

З технічної ж точки зору, MX960 - це універсальний пристрій, що володіє найширшими можливостями. Такими, як комутація на другому і третьому рівнях, віртуальні мережі, засоби агрегації трафіку, функції прикордонної маршрутизації, підтримка MPLS і багато іншого. Продуктивність нашої системи забезпечують route engine RE-S-1800X4-16G-BB на основі чотирьох-ядерних процесорів з частотою 1.8Ghz, 16G оперативної пам'яті, що функціонують під управлінням Junos OS. А ємність - 12 слотів для інтерфейсів високої щільності, включаючи інтерфейси 10GbE, 40GbE і навіть 100GbE (на порт)!

До речі, про інтерфейси. Першими в Україні, ми в Ланет Нетворк використали лінійні карти Juniper MPC4E-3D-32XGE-RB на 32 10GbE-порту, з повноцінною підтримкою функцій маршрутизації третього рівня. Це абсолютно нові карти на основі спеціалізованого чіпсета Trio, що забезпечують передачу даних на швидкості до 260 Гбіт/с! Дані карти підтримують до 16 млн. IPv4 префіксів RIB, 2.5 млн. IPv4 префіксів FIB, всі актуальні протоколи маршрутизації (BGP, OSPF і т.д.) та інтелектуальні засоби комутації (dot1q, QnQ, STP ...), володіють можливостями QoS, функціями захисту від DDOS-атак, підтримують підрахунок трафіку по JFlow (на line rate!) і безліч інших функцій.

З метою забезпечення високої доступності, конфігурація нашої платформи була складена таким чином, щоб забезпечувати повне її резервування. Всі підсистеми дублюються - від лінійних карт і до вентиляторів, навіть повний вихід з ладу будь-якого компонента не вплине на працездатність системи. У разі виникнення неполадок, резервні блоки задіюються автоматично, без участі персоналу. Тобто простій унаслідок апаратних збоїв зводиться практично до нуля.

Таким чином, ми перейшли на новий рівень якості. У якомусь сенсі, це - найкраще з того, що можна було купити за гроші. І ми не сумніваємося, що нова система відмінно зарекомендує себе в майбутньому.

Комфортного всім інтернет-серфінгу і швидких завантажень!

Керівник відділу Інформаційних Технологій
Мережа Ланет, Сергій Сікорський